Sürekli ağrı, sabahları yorgun bir şekilde uyanma, konsantre olamama, kendini kötü hissetme, çaresizlik gibi duygulara sebep olan fibromiyalji, hayatı birçok romatizmal hastalıktan daha fazla etkiliyor.
Hastalığın tanımı, yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde olmak üzere aşırı hassasiyet hissettiren kronik bir ağrı vermektedir.
Kadınlarda daha fazla görülüyor
Prof. Dr. Deniz Evcik, fibromiyalji sendromunu; yoğun kas iskelet sistemi ağrısına yol açmanın yanı sıra, yorgunluk, uyku bozukluğu, bilişsel fonksiyonlarda değişiklik, depresyon ve anksiyet olarak birçok farklı bulguların eşlik ettiği kronik ağrı sendromu olarak belirtti. Hastaların hayat kalitesini kötü yönde etkileyen fibromiyaljinin romatizmal hastalıklar içerisinde en sık karşılaşılan ikinci hastalık olduğunun üzerinde duran Prof. Evcik, toplumda FMS görülme sıklığının %0,5-5 arasında olup kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık rastlandığını belirtti.
Çok yönlü tedavi önemli
Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, fibromiyalji sendromunun; her yaş grubunu etkileyen bir problem olduğunu belirterek şu açıklamada bulundu:
“Bu hastalıkta multidisipliner tedavi çok önemlidir. Tedaviyi; ilaç dışı tedaviler ve ilaç tedavileri olarak ikiye ayırmak mümkündür. İlaç dışı tedaviler arasında farklı ülkelerde farklı yaklaşımlar önerilmekle beraber her ülkede özellikle önerilen eğitim ve egzersiz yapmaktır. Ayrıca kaplıca tedavileri, meditasyon, transkraniyal manyetik alan tedavisi gibi tedaviler önerilen tedaviler arasına yer almaktadır.”