Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ”İstatistiklerle Gençlik 2016” verilerine göre Türkiye’de yaşayan 18-24 yaş arasında ki gençlerin yüzde 65.1’i kendini ‘mutlu’ olarak beyan etti. Bu oran 2015 yılı verilene göre yüzde 1.3 artış gösterdi. Bu oran genç erkeklerde yüzde 60 genç kadınlarda ise yüzde 70.2 olarak belirlendi.
GENÇ ERKEKLER SAYICA ÜSTÜN
TÜİK yaşam memnuniyeti araştırmasına göre Türkiye’de yaşayan 18-24 yaş arası gençlerin mutluluk oranları bir önceki yıla göre yüzde 1.3 artış gösterdi. İstatistiklerle Gençlik 2016 verilene göre ülke nüfusunun 12 milyon 989 bin 42’si genç nüfus oluşturuyor. Yüzde 51.2’si genç erkeklerden oluşurken yüzde 48.8’i genç kadınlardan oluşuyor. Genç nüfusu oluşturan kesimin en fazla yaşadığı il Hakkari olurken sayıca en düşük kesim ise Muğla’dan çıktı.
İŞSİZLİK ARTTI MUTLULUK DAHA DA ARTTI
2015 verilene göre işsizlik oranları yüzde 1.1 artarken aynı anketin verilerine göre gençlerin mutluluk oranı da yüzde 1.3 olarak belirlendi. Yine araştırmaya göre gençlerde ölüm oranı ve nedeni yüzde 50.5 ile dışsal yaralanma ve zehirlenmeler olarak açıklandı. Gençlerin internet kullanım oranları ise 2015’de yüzde 82.4 iken bu rakam 2016’da yüzde 87.5’e yükseldi.
GENÇ NÜFUS ALDIĞI EĞİTİMDEN MEMNUN
Araştırma da yer alan bir başka sonuca göre ise gençlerin yüzde 63.6’sı şimdiye kadar aldıkları eğitimden ‘memnun’ olduklarını beyan etti. Gençlerin mutluluk kaynağı olarak gösterdiği sebepler arasında ise ilk sırayı ‘sağlık’ aldı. Gençlerin yüzde 78.7’si işinden yüzde 51’i ise kazancından memnun olduğunu söyledi.
EVLİLİKLERDE GÖRÜCÜ USULÜ İLK SIRADA
TÜİK Aile yapısı araştırması sonucuna göre ise 15-24 yaş arasında ki gençlerin yüzde 43.3’ü görücü usulü ve kendi rızası ile yüzde 13.6’sı ise kaçma ve ya kaçırılmayla evlendi. Gençlerin evliliklerinde çoğunluğu akraba evliliği yaparken internet aracılığı ile evlenenlerin sayısı yüzde 3 oldu. 18-25 yaş arasında ki gençlerin aile fertleri ise en çok sigara içme konusu nedeniyle sorun yaşadığını belirtti.
GENÇLERİN PARADA GÖZÜ YOK
Yapılan araştırma neticesinde gençlerin evlilik kriterinde aynı görüşe sahip olmanın önemli olmadığını belirtiği görülürken yine aynı araştırma sonucunda gençlerin evliliklerde kriter olarak yüksek gelirli kişiler ve sosyal çevre olarak birlikte oldukları kişilerden olmasının önemli olmadığını söyledi.